Zelfbedieningsovertoom® Spakenburg
2024
4 september
De Overtoom is weer operationeel. De schade die ontstaan is door vandalisme is hersteld. Hopelijk kunnen we gedurende het naseizoen nog veelvuldig gebruik maken van de installatie.
Nog even een aandachtspuntje voor gebruikers van de Kooijsluis. Voor het bedienen van de sluis zijn alléén de schuiven te gebruiken welke zich aan de wegzijde van de sluis bevinden. De 2 schuiven aan de overzijde van de sluis zijn defect en dus niet te gebruiken. Ook is het erg belangrijk om niet door te draaien wanneer de open- of dichtstand van de schuif bereikt wordt. Het is overigens helemaal niet noodzakelijk de schuif geheel open te draaien omdat bij een gedeeltelijk geopende schuif de sluis ook wel vol of leeg loopt.
22 augustus
Het herstellen van de schade kost meer tijd dan gewenst. De planning is nu dat de herstelwerkzaamheden op dinsdag 3 september gaan worden uitgevoerd zodat de overtoom daarna weer gebruikt kan worden. Hou de berichtgeving hier in de gaten voor de laatste stand van zaken.
11 augustus
Helaas is de Overtoom vandaag rond 18:00 uur in storing gevallen. Door problemen met één van de kabels hebben we de installatie stil moeten zetten, veiligheid voor alles. Morgen gaat geïnventariseerd worden wat de schade is om deze zo spoedig mogelijk te kunnen herstellen.
26 juli
De Overtoom is weer te gebruiken. De schade is hersteld en er is camerabewaking geïnstalleerd. Verder is er vandaag uitvoerig proefgedraaid en dit is zonder problemen verlopen.
Ook met de Kooijsluis is naar tevredenheid proefgedraaid. Deze functioneert echter nog steeds handmatig.
Wat bij deze sluis wel gewijzigd is, ten opzichte van voorgaande jaren, is dat de SMS-aanmelding vervangen is door aanmelding met dezelfde tags als die gebruikt worden bij de Overtoom. De tags zijn aan te vragen via de site van de gemeente Bunschoten. https://www.bunschoten.nl/toegangstag-overtoom Wanneer men reeds in het bezit is van een tag voor de Overtoom hoeft men voor de Kooijsluis dus GEEN andere (2e) tag aan te vragen.
11 juli
Helaas is de Overtoom nog steeds buiten gebruik ten gevolge van vandalisme. Het herstel kost meer tijd dan verwacht en er wordt hard gewerkt aan het herstel van de schade. Tevens wordt de beveiliging van de installatie uitgebreid doormiddel van extra camera's. De verwachting is dat het herstel nog 1-2 weken gaat duren.
Zie hieronder het artikel uit 'De Bunschoter'.
21 mei
Opnieuw een tegenslag voor de Overtoom. Ten gevolge van naweeën van vandalisme is de Overtoom nog steeds gestremd. Er lijkt zelfs een relatie tussen deze stremming en de problemen op 11 mei te bestaan. Op dit moment is er nog géén datum te noemen tot wanneer de stremming zal duren. Dit in verband met levertijd op de benodigde materialen.
11 mei
Helaas hebben we zaterdag 11mei rond 15:00 uur de Overtoom stil moeten zetten vanwege een storing. Bij het liften van een boot uit de Laakzijde werd door het systeem een overbelasting geconstateerd terwijl de boot volgens de eigenaars niet te zwaar zou zijn. Om verdere problemen te voorkomen hebben we de Overtoom uit geschakeld en zullen we aanstaande maandag gaan kijken wat de mogelijke oorzaak hiervan is. Veiligheid gaat per slot van rekening voor alles.
20 april
Vandaag zijn de laatste contoles aan de Zelfbedieningsovertoom uitgevoerd en is er proefgedraaid. Alles is weer gereed voor het nieuwe seizoen, dus vanaf heden is de Zelfbedieningsovertoom weer klaar voor gebruik. Ook de Kooijsluis is weer te gebruiken.
30 maart
We zijn bijna zover dat de Zelfbedieningsovertoom weer in gebruik genomen kan worden voor het nieuwe vaarseizoen. De voorbereidende werkzaamheden en checks vergen echter iets meer tijd dan voorzien en daarom gaat het niet lukken om 1 april weer operationeel te zijn. Wanneer alles gereed is zullen we dat hier melden.
Laaksluis de Kooij is inmiddels gereed voor gebruik, zij het nog met 2 van de 4 handbediende schuiven. Voor het gebruik van de sluis kunnen nu dezelfde druppeltags gebruikt worden als voor de Zelfbedieningsovertoom. De (gewijzigde) bediening is te lezen op het informatiebord bij de sluis.
19 maart
Vooruitlopend op het vaarseizoen 2024 is afgelopen week de winterafdekking weer van de botenwagen afgehaald. In de komende weken zal de Overtoom in zijn geheel worden nagekeken en getest. Ook zullen er nog een paar dingen worden hersteld die schade hebben opgelopen tijdens de extreem hoge waterstand in het Randmeer afgelopen winter. (+ 52 cm NAP)
Verder wordt er hard gewerkt aan het weer functioneel maken van Laaksluis De Kooij. Het streven is dat deze gelijktijdig met het openstellen van de Overtoom weer gebruikt kan worden, zodat ook boten uit Vathorst naar de Randmeren kunnen. De bediening van Laaksluis De Kooij wordt vergelijkbaar met die van Laaksluis Vathorst. Echter zullen de schuiven nog tijdelijk handbediend blijven om in een later stadium geëlektrificeerd te worden.
2023
15 december
De winterafdekking van de wagen zal morgen weer worden geplaatst. Daarmee is de Zelfbedieningsovertoom tot begin april 2024 buiten gebruik. Eind maart 2024 zal de winterafdekking weer worden verwijderd en zal de installatie na een uitvoerige controle en test weer in bedrijf gaan.
1 november
Het vaarseizoen is weer voorbij. Vanaf 1 november 2023 tot en met 31 maart 2024 is de Zelfbedieningsovertoom buiten gebruik. Binnenkort zal de wagen weer voorzien worden van zijn winterafdekking.
11 september
De kijkdag die afgelopen vrijdag 8 september is georganiseerd voor overheden en bedrijven was zeer geslaagd. In totaal hebben een kleine 30 personen uit het hele land de locatie bezocht en hebben zich laten informeren over de Zelfbedieningsovertoom. Hierbij behoorde een kijkje achter de schermen en een overtocht met een boot tot één van de mogelijkheden. Hier is volop gebruik van gemaakt en de reacties waren erg positief. Door deze bezoekers zijn veel vragen gesteld die veelal direct konden worden beantwoord maar ook worden verzameld in een 'vraag en antwoord document' dat nagestuurd wordt aan belangstellenden. Wilt u dit document ontvangen, stuurt u dan even een mail naar info@zelfbedieningsovertoom.nl met de tekst: "vraag en antwoord kijkdag 08-09-23"
De Overtoom Experience op 11 september 2023
De storing aan de slagboom is inmiddels getraceerd en verholpen.
28 juli
De Overtoom draait inmiddels 4 maanden en in die tijd is er slechts 1 storing opgetreden (zie 30 mei). Daarom is het nu tijd voor belangstellenden zoals gemeenten, waterschappen, projectontwikkelaars en andere geïnteresseerden die hier wellicht ook mogelijkheden in zien, om de installatie van dichtbij te bekijken en de "Zelfbedieningsovertoom beleving" mee te maken. Voor dit laatste zijn we met een boot aanwezig. Hiervoor willen we op vrijdag 8 september van 10:00 - 16:00 uur een kijkdag organiseren. U kunt dan achter de schermen van deze innovatieve installatie kijken en vragen stellen. Mocht u belangstelling hebben om te komen, dan graag even een berichtje met naam en telefoonnummer naar info@zelfbedieningsovertoom.nl. U kunt parkeren op het parkeerterrein aan de Zuiderzeekade 2 3751AA Bunschoten-Spakenburg. https://goo.gl/maps/TyvwuneDvXjUgs8L6. De Zelfbedieningsovertoom vindt u aan de Oostdijk nabij het gemaal. Volg hiervoor het fietspad circa 300 m richting Nijkerk. https://goo.gl/maps/gRFqUoVGhDoVMkSz6. We hopen u te kunnen verwelkomen.
18 juli
De Overtoom is al weer geruime tijd in gebruik en functioneert zonder problemen. Inmiddels is de vakantietijd aangebroken en het mooie weer gearriveerd dus hopen we dat hij veel gebuikt gaat worden. Ook is er een plan ter verbetering van de bediening van de Kooisluis in de maak. Deze sluis is een essentiele schakel tussen de wijk Vathorst en de Overtoom. De uitvoering van dit plan zal echter dit vaarseizoen niet meer gerealiseerd kunnen worden. De Kooisluis is nog wel te bedienen maar aan de zijde van Amersfoort functioneert maar 1 van de 2 schuiven.
30 mei
Gisteren was er helaas een storing bij de Overtoom. Een boot had zit aangemeld, was ingevaren en in de bootwagen op weg naar de andere kant van de dijk. De wagen stopte echter bij de overgang met het fietspad omdat één van de afsluitbomen niet dicht ging. De oorzaak hiervan lijkt gevonden in een fotocel met spinrag voor de lens. Deze is schoongemaakt en de fotocel is beter afgesloten tegen spinnen om herhaling te voorkomen. Hopelijk is hiermee dit probleem opgelost. Verder verliep, door een samenloop van omstandigheden, het contact met de storingsdienst ook niet helemaal soepel waardoor de hele afhandeling van het probleem circa 20 minuten geduurd heeft. Inmiddels is alles weer getest en gereed voor gebruik.
26 mei
Na de open dag is de Overtoom inmiddels al weer 6 weken in gebruik en zijn er al heel wat bootjes zonder problemen gepasseeerd. Aankomend weekend is het Pinksterweekend en de weersverwachtingen zijn goed dus verwachten we weer verschillende gebruikers. De meeste oversteken worden nu nog met de camera gevolgd zodat we kunnen zien of alles goed verloopt. So far so good, dus laat de zomer maar komen.
14 april
Afgelopen zaterdag was de open dag bij de Overtoom. Het weer was uitstekend maar de belangstelling wat minder. Uiteindelijk hebben we, naar volle tevredenheid, verschillende oversteken met belangstellenden kunnen maken. Ook was de plaatselijke pers van de partij.
Aankomend weekend zijn de weersverwachtingen goed dus wellicht zijn er wat klanten te verwachten. Omdat deze installatie een nieuw ontwerp is willen we in de begin periode meekijken wanneer de Overtoom in bedrjf is. De storingsdienst krijgt hiervoor een melding zodra iemand zich aanmeld en kunnnen vervolgens meekijken met de camera. Op die manier kunnen we misschien nog zaken verbeteren of gebruikers helpen wanneer dat noodzakelijk is.
4 april
Aanstaande zaterdag 8 april van 10:00 tot 15:00 uur houden we een open dag / instructiedag bij de Zelfbedieningsovertoom. Alle belangstellenden en toekomstige gebruikers van de overtoom kunnen dan een kijkje nemen en eventueel met de aanwezige boot (zie foto hieronder) een oversteek meemaken. Als u al reeds een tag heeft aangevraagd en ontvangen is er ook de mogelijkheid om met eigen boot de overtoom te gebruiken. De weersverwachting van aanstaande zaterdag lijkt in ieder geval beter dan afgelopen zaterdag, toen de overtoom officieel in gebruik gesteld is, dus hopelijk kunnen we u verwelkomen aan de Oostdijk in Bunschoten. Mocht u deze dag niet in de gelegenheid zijn om een bezoek te brengen aan de overtoom maar heeft u toch nog vragen, dan kunt u daarmee terecht bij het storingsnummer wat staat vermeld in de bedieningshandleiding welke is verstrekt bij het uitreiken van de tag of staat vermeld in het document 'Bediening overtoom' welke te downloaden is door middel van het scannen van de QR code op het bord bij de meldsteiger.
1 april
De bedoeling is dat er op zaterdag 8 april wel begeleiders op locatie aanwezig zijn die u kunnen bijstaan wanneer u, voor het eerst, de Zelfbedieningsovertoom wilt gebruiken.
31 maart
Vanaf 1 april 2023 is de Zelfbedieningsovertoom te gebruiken voor degenen die een tag hebben aangevraagd bij gemeente Bunschoten. Gezien de weersverwachting op 1 april zijn er op die dag géén begeleiders op locatie aanwezig.
24 maart
De Zelfbedieningsovertoom is weer in bedrijf gesteld en getest. Het is vanaf nu mogelijk een tag aan te vragen om van de overtoom gebruik te kunnen maken. Zo’n toegangstag kunt u online aanvragen bij de gemeente Bunschoten via www.bunschoten.nl/toegangstag-overtoom
Of scan onderstaande Q-R code:
6 januari:
2022
17 december: De overtoom staat in de winterstalling.
28 oktober:
De laatste 2 testen zijn afgerond:
- De snelheidstest: slagboom open, invaren, over de dijk, uitvaren en leeg terug om de volgende boot te halen – slagboom open. Geklokte tijd: 9:09,17. Dat betekent 6,6 boten per uur eenzijdig. Als ’s morgens iedereen vanuit de Laakzone naar het Randmeer wil, dan is dat een prachtig resultaat en een flinke capaciteit in vergelijking met de sluizen in de Laakzone. Tweezijdig halen we ca. 10 boten per uur.
- De gewichtstest: Er was beloofd dat we een boot incl. bemanning met een totaalgewicht van 2 ton over de dijk konden trekken. In de grote sloep van Nieuwboer hadden we 8 mensen nodig om het gewicht van 2 ton te halen. Ook de boot met 8 personen ging probleemloos over de dijk. Het max. toelaatbaar gewicht is vervolgens elektronisch afgesteld op 2 ton.
Alle benodigde papieren voor de oplevering inclusief CE-certificaten zijn bij de gemeente ingeleverd. Wij zijn klaar voor de winter en verheugen ons op het voorjaar!
18 oktober: Er zijn 4 omkeerwielen vervangen en de afgelopen dagen zijn nog en paar testen uitgevoerd. O.a. de rijsnelheden zijn verder ingeregeld en met de overtoom kan je nu inderdaad in ruim 5 minuten over de dijk. De wieg draait niet helemaal vrij, dat wordt opgelost. Ook nog een Amerikaanse sloep met een brede dooskiel overgezet naar de Laakzone. Het levert weer ideeën op. Al met al, laatste aanpassingen, CE-certificering en overdracht aan de gemeente. Alle soorten boten hebben wij langzamerhand wel in de overtoom gehad. Met de gemeente hebben we afgesproken dat de tokens volgend voorjaar worden uitgereikt. Er zijn nog boten die zich gemeld hebben en overgezet willen worden. Dat kan. Als u naar de andere kant wilt voor winterstalling bijvoorbeeld, stuur dan een mailtje naar info@zelfbedieningsovertoom.nl en wij nemen contact met u op.
21 september: Testdag 24 september uitgesteld. Tijdens het proefdraaien is gistermiddag een technisch defect aan het omkeerwiel in het eindframe geconstateerd. Vanwege de veiligheid moet dit eerst opgelost worden voor we verder kunnen met testen. Daarom is de testdag van aanstaande zaterdag helaas uitgesteld.
20 september: Zaterdag 24 september a.s. 2e testdag / voorlichtingsdag voor bewoners (met een boot) in de Laakzone. Weer van 9.00 tot 16.00 uur. Afgelopen zaterdag helaas veel wind en regen. Sloepverhuur Vathorst verscheen met de Gierzwaluw van 5,25 m en alle medewerkers en schippers. Test “Overtoom Experience”. Voor de schroef was ter bescherming tegen o.a. waterplanten een hoge scheg aangebracht. Zo’n hoge scheg moet wel buiten de wieg vallen. De boot is daarom wat minder ver ingevaren. We hebben inmiddels kleine stickertjes gemaakt die halverwege de boot kunnen worden geplakt of ter hoogte van een uitsteeksel onder water. In de Gebruikershandleiding wordt hierover een aanvulling opgenomen. Verder liggen we op schema. Aan de baan worden deze week nog wat puntjes geoptimaliseerd / afgerond. Tot zaterdag!
15 september: De planning ligt op schema. Er wordt hard gewerkt om een aantal restpunten klaar te krijgen. Iedereen met een boot vanuit Vathorst en Rengerswetering (“Laakzone”) is a.s. zaterdag vanaf 9.00 uur welkom. We stoppen om 16.00 uur. De weersverwachting is niet geweldig, toch hopen we zaterdag een aantal situaties met boten te kunnen testen.
Het deel ‘Veelgestelde vragen’ op de website is geactualiseerd. Daar staat ook een PDF van de Gebruikershandleiding, informatie over de Bediening van de overtoom en de tekst van een bord dat nog op de Meldsteiger buitendijks wordt geplaatst. De tokens (‘toegangstag’) kunnen nog niet worden aangevraagd. Dat deel moet op de website van de gemeente worden opengesteld. Uitreiking van de tokens volgt na oplevering van de overtoom. De afbeelding hieronder is genomen vanuit de overtoom. Er zijn een aantal onderdelen zichtbaar: wachtsteiger met oplaadpunt (1), aanmeldzuil (2), de invaarlichten (3), de slagboom (4), het bedieningspaneel in de wieg (5) en daaronder de sticker met pijl “midden lengte boot” (6). We hopen zaterdag trouwe volgers van deze website te kunnen laten ervaren hoe de overtoom werkt. Finale test / voorlichtingsdag is op zaterdag 24 september, ervan uitgaand dat we geen gekke dingen meer tegenkomen.
8 september: De oplevering nadert. Op 17 en/of 24 september organiseren wij een testdag voor alle bewoners met een boot uit de wijken Vathorst bij Amersfoort en de Rengerswetering in Bunschoten. Verdere details volgen (in overleg met de gemeente).
Vorige week donderdag hebben we nog met een aantal kleine boten en een dikke 10-persoons sloep van Jachthaven Nieuwboer getest. Deze grote sloep heeft aan de achterkant een breed plateau dat eigenlijk voortkomt uit het ontwerp van een (snelvarende) tender. Na wat aanpassingen is de sloep heen en weer geweest. We hebben wel geconstateerd dat deze boot eigenlijk te groot is voor de Rengerswetering. Hij was (met kap) te hoog voor de bruggen, maar de Rengerswetering is ook niet diep. Wij zouden adviseren om 7 meter als max. lengte aan te houden en let op het gewicht.
Volgende week worden de laatste aanpassingen gedaan, eigenlijk optimalisaties. Ook wordt de volgorde van aanmelding nog ingeprogrammeerd. Als een boot uitgevaren is mag de boot die zich aan die kant gemeld heeft, meteen mee terug. De oversteek van invaren t/m uitvaren duurt nu ca. 6 minuten. Dat gaat met een tag inmiddels volledig automatisch. De rijsnelheid kan verder omhoog, maar we willen de gebruikers eerst laten wennen.
De nieuwe vaargeul buitendijks is gemaakt voor gebruikers van de overtoom. De wachtsteiger is geen passantensteiger. Zodra je vanaf het Nijkerkernauw / Eemmeer de recreatiebetonning passeert word het snel ondiep. Er hebben al boten vastgezeten en voor lange ondiepstekende schepen is er geen ruimte om te draaien. Als je een keer wilt kijken, dan kan je je auto parkeren bij de Scouting Eempad, parkeerplaatsen Zuiderzeekade en langs het fietspad over de Oostdijk naar de overtoom lopen.
Met de gemeente gaan we in overleg over verdere details van het programma op zaterdag 17 en/of 24 september. Wordt vervolgd.
24 augustus: Tijdens het testen bleek een probleem met de kabelafloop naar de lier. Dat is afgelopen zaterdag aangepast en weer klaar. Verder hebben wij ook te maken met mensen die op vakantie zijn, maar een taak hebben in het testproces. Er zijn materialen besteld en er worden nog een aantal onderdelen gemaakt die volgende week worden gemonteerd. De programmeur is nodig om alle varianten te testen en ervoor te zorgen dat iedereen veilig wordt overgezet. Zoals het nu staat gaan we volgende week donderdag verder met het testen met boten. Tot die tijd is het de bedoeling de laatste technische aanpassingen af te ronden.
8 augustus: Donderdag 4 augustus is de hele dag getest en zijn meerdere boten uit Vathorst en Rengerswetering succesvol overgezet. Applaus en blije gezichten. Het haalde de landelijke en regionale pers.
Facebook pagina Bunschoten-Spakenburg, 1 miljoen views na 3 dagen
Alle boten pasten probleemloos in de wieg. Het Zelfbedieningskastje in de wieg gaat nog wat omhoog en er komt een geleidestang in de wieg die je bij het binnenvaren vast kan pakken. Net als een touw in een sluis. Om de communicatie tussen de schakelkast binnendijks en de wieg te verbeteren wordt een antenne geplaatst. Donderdag gaan we verder met testen!
1 augustus: De wieg draait vrij en blijft tijdens het transport over de dijk horizontaal. De rijsnelheden zijn ingeprogrammeerd door DVE in combinatie met de bediening van de slagbomen en de verkeerslichten. De hele oversteek wordt geactiveerd met behulp van een tag (zelfbediening). Dat moet nu in de praktijk getest worden i.v.m. veiligheidsprotocollen en CE-certificering. Het testen doen we met verschillende soorten boten van de mensen die zich daarvoor hebben aangemeld. Vandaag is succesvol getest met de boot van Aart Mastebroek uit Bunschoten. Hij is de eerste die vanuit de Rengerswetering op het Randmeer heeft gevaren (en hij is ook weer terug). Donderdag gaan we verder met het testen van meerdere soorten boten.
Aart Mastebroek uit Bunschoten, een trouwe en kritische volger van het proces, is als eerste naar de Randmeren overgezet
20 juli: Niet goed, de wieg loopt nog een beetje aan. Dit weekend gaat de wieg er uit, wordt aangepast, geschilderd en maandag er weer in. Dan zou het wel goed moeten zijn. De overgang bij het fietspad is ook klaar. Nog wat belijning langs het pad en een kruis voor en onder de slagbomen, maar dat is afwerking. De werktuigbouwkundige werkzaamheden zijn dan naar wij hopen afgerond.
De mensen van DVE die de zelfbediening met een tag mogelijk moeten maken zijn nog druk met het inregelen van de rijsnelheid in combinatie met het bedienen van de slagbomen. De afstandsbediening op de wieg ligt klaar en wordt begin volgende week gemonteerd. Daarna moeten de nodige protocollen worden doorlopen. We hopen dat DVE zo ver komt dat we in de loop van volgende week met de eerder aangemelde boten zoveel mogelijk verschillende situaties kunnen testen.
12 juli: Rijkswaterstaat heeft de betonning van de vaargeul naar de overtoom gelegd en de werkbetonning (en tijdelijke prikken) verwijderd. Daarmee zijn de waterbouwkundige werkzaamheden van BWO afgerond. De botenwagen doet wat hij moet doen, laatste aanpassingen aan de wieg worden ook afgerond. Deze week gaan we verder met het testen met boten. Dank voor de aanmeldingen. Voldoende liefhebbers, wij nemen contact met jullie op. De overgang bij het fietspad wordt afgemaakt (definitieve afdekplaat aanbrengen en verkeersborden verwijderen). DVE is druk met het inregelen van de rijsnelheid tijdens het transport en de zelfbediening, zodat met tokens in de praktijk kan worden getest.
4 juli: Op 29 juni ging de eerste grote aluminium sloep (L x B = 7 x 2,4 m) als test vanaf het Nijkerkernauw tot voorbij de knik bij het fietspad en weer terug. Op 1 juli ging de Flierenfluiter als eerste boot feestelijk versierd helemaal over de dijk (en nog even terug). Dit was de andere kant van het spectrum, een klein (kajuit)bootje (L x B = 4,55 x 1,6 m) van een bewoner uit de Laakzone die blij was naar huis te kunnen varen. De elektrische buitenboordmotor stond klaar in de kajuit.
Aan de botenwagen worden / zijn inmiddels nog wat kleine dingen aangepast, maar hij doet bijna wat hij moet doen. Vanaf vandaag kan DVE dan ook verder met het elektronisch inregelen van apparatuur en software en kunnen we testen met meer soorten boten. Bewoners uit Bunschoten of de Laakzone t/m Vathorst die aan de proeven mee willen doen om ook de tokens en zelfbediening te testen, kunnen zich melden bij de gemeente Bunschoten via 033 299 1411 of het contactformulier. Na aanmelding wordt bekeken of u in aanmerking komt voor een proef. De grote gele werkbetonning wordt nog door Rijkswaterstaat verwijderd en vervangen door de definitieve vaargeulbetonning. Volg zo lang de houten prikken, hou het midden aan en vaar ze niet omver. Buiten de prikken in de buurt van de wal is het ondiep.
Vanaf nu houden wij u via deze nieuwsberichten wekelijks op de hoogte.
24 juni: De vaargeul is gebaggerd en de rietoever aangelegd. De definitieve vaarwegbetonning wordt nog door RWS gelegd. Tijdens het testen van de botenwagen bleken een paar aanpassingen noodzakelijk. Altijd frustrerend, maar innovatie kost helaas tijd. Excuus aan allen die aan het wachten zijn. De tractielier is inmiddels voorzien van een extra trommel en de kabelgeleiding is aangepast. Een spaninstallatie zorgt er voor dat de spanning op de kabel constant blijft. Morgen laatste onderdeel monteren en dan verder met het testen van de wagen en inregelen van de elektronica. Het moment dat de eerste boot over de dijk gaat is dichtbij. Het programma voor een test met bewoners ligt klaar, uitreiken tags, gebruikershandleiding, etc. Nog even geduld a.u.b.
17 mei: De laatste vergunning is door Rijkswaterstaat verleend, het baggeren van de vaargeul en de verwerking van het vrijkomend materiaal in een gedeeltelijke rietoever is gestart. Het hek langs de hellingbaan wordt geplaatst en links en rechts nog wat puntjes op de i. De hellingwagen is aangesloten op de tractielier en meerdere fietsers en wandelaars hebben de wagen al heen en weer zien rijden. Hier en daar nog wat aanpassingen, maar de finish is in zicht.
13 april: Eind maart is de overtoom op de hellingbaan gezet. Op dit moment wordt de baan verder klaargemaakt en de tractielier aangesloten op de hellingwagen. Daarna gaan we rijden en testen.
24 februari: Sinds januari wordt er weer volop gewerkt aan de overtoom. Binnendijks zijn op- en afritten aangelegd voor onderhoudsvoertuigen van het waterschap. Het terreintje met de wachtplaatsen voor de overtoom binnendijks is nagenoeg klaar. Het oplaadpunt (laadpaal) moet nog geplaatst en aangesloten worden. De meeste elektronica binnen- en buitendijks wordt nu aangesloten op de besturingskast. Het heeft lang geduurd maar ook de nieuwe stroomaansluiting is geleverd en aangesloten op de kast, dus we hebben spanning. De laatste platen van de hellingbaan en het eindframe binnendijks zijn geplaatst. Kortom de baan is nagenoeg klaar, moet nog worden afgewerkt. Dan komt de lier, daarna de botenwagen en kunnen we aansluiten, testen, inregelen en proefdraaien. Hekken zullen worden geplaatst, instructie voor gebruikers, dan de vaargeul en de afwerking buitendijks nog. Het gaat allemaal niet sneller, maar de oplevering is gepland in de tweede helft van mei. Wordt vervolgd.
Hoogwatertest 21-2-2022, Slagboomkast en fotocellen De laatste platen binnendijks en het
zitten nog keurig boven water eindframe zijn geplaatst
De besturingskast staat op zijn plaats en is aangesloten Diagnose touchscreen display in de besturingskast
2021
8 december: Je kunt de natuur niet dwingen, het hardingsproces van de laatste betonplaten van de hellingbaan vergt meer tijd. Dat betekent dat we de baan en resterende werkzaamheden binnendijks in december niet af kunnen maken. Een tegenvaller, dus in januari verder. Wel is DVE begonnen met het elektrawerk, het trekken van de kabels, plaatsen van kasten, invaarlichten, slagbomen etc. De tractielier waarmee de botenwagen wordt aangedreven is ook klaar en er wordt hard gewerkt aan de hellingwagen en de aangepaste wieg. De finish komt in zicht.
15 november: De werkzaamheden rond de Zelfbedieningsovertoom in Spakenburg vorderen nu snel. Buitendijks is de hellingbaan klaar inclusief ontvangstput voor de botenwagen. Ook de drijvende (meld)steiger ligt al op zijn plaats. Voor het stormseizoen (1 november) moest dit afgerond zijn en dat is gelukt.
De toegangsgeul naar de vaargeul in het Nijkerkernauw is nog niet gebaggerd. Het vrijkomende materiaal wordt volgens het laatste voorstel gebruikt om rond de overtoom een rietzone aan te brengen. Een verfraaiing voor de overtoom en de rietzone levert weer een bijdrage aan de natuur- en waterkwaliteit in dit deel van de Randmeren.
Binnendijks is een deel van de hellingbaan inmiddels ook klaar. Er is nu een korte pauze. De laatste hellingplaten zijn in productie evenals de lierput en het eindframe. In december moet volgens planning de hele hellingbaan en het gebied binnendijks worden opgeleverd. Dan worden ook de slagbomen, invaarlichten en schakelkasten geplaatst.
De overtoom was ontworpen voor sloepen / boten van minimaal 4,5 meter. De vraag is gesteld of er ook kleinere boten in de overtoom kunnen omdat met name in de wijk Rengerswetering nogal wat kleinere boten liggen. Het ontwerp van de wieg is aangepast en voorlopig wordt de nieuwe ondergrens 4 meter. De praktijk moet uitwijzen of daar nog meer ruimte in zit. Zodra de kar en de wieg klaar zijn, gaan we proefdraaien. IJs en weder dienende in december, maar in ieder geval ruim voor aanstaand vaarseizoen. Kano’s passen niet in de overtoom, maar kunnen via het pad langs het hek naar de andere kant van de dijk.
Eind oktober:
Eind september: De werkzaamheden vorderen gestaag.
Begin september: De ontvangstruimte voor de hellingwagen binnendijks is bijna klaar. De cassette waarop het eindframe wordt opgelegd is geplaatst. Werkzaamheden buitendijks starten nu ook. De damwand ligt klaar en de werkbetonning voor het baggeren van de toegangsgeul is door Rijkswaterstaat geplaatst. Aan de productie van alle onderdelen wordt hard gewerkt.
Juli: Werkzaamheden Overtoom officieel van start na een werkbezoek van wethouder Wim de Jong (gemeente Bunschoten) en heemraad Patrick Gaynor (Waterschap Vallei en Veluwe) aan de plek op de Oostdijk waar de Overtoom gerealiseerd wordt.
Januari: start voorbereidende werkzaamheden - zie artikel in De Bunschoter. Vlak erna verschenen artikelen in De Gooi- en Eemlander, het Noordhollands Dagblad en de AD Amersfoortse Courant.
2020
In februari 2020 werd opdracht verleend voor de eerste Zelfbedieningsovertoom bij Spakenburg. De ontwerpfase volgde.
Eind 2020 ging de website online met informatie van belang voor de ontwikkeling en optimalisatie van sloepenroutes. Via Veelgestelde vragen krijgt u, mede d.m.v. een animatiefilmpje, een indruk van de bijzondere en innovatieve overtoom.
2017
In 2017 is een informatiedag georganiseerd over elektrisch varen in de Laakzone.
2016
In 2016 zijn de toepassingsmogelijkheden onderzocht in het (te versterken) dijktraject tussen Hoorn en Amsterdam.
In Spakenburg was in 2016 bijna gekozen voor een sluis als ontsluiting van de Laakzone toen het idee voor een Zelfbedieningsovertoom werd ingebracht.
Met de gemeente en het Waterschap Vallei en Veluwe is hard gewerkt aan de verdere ontwikkeling.
2015
Het idee voor een Zelfbedieningsovertoom is ontstaan tijdens het schrijven van een Havenvisie voor Enkhuizen in 2015.